Dünyanın ilk bilgisayar programcısı : Ada Lovelace

0

Ada Lovelace adını hiç duyduk mu?  O aslında dünyadaki ilk bilgisayar algoritması çalışmalarını yapan bir kadın. Gerçek adının Augusta Ada King olduğunu ancak Lovelace Kontesi olduğu için genellikle Ada Lovelace adıyla anıldığını biliyoruz. Matematikçi ve yazar olan Lovelace, 1815-1852 yıllları arasında İngiltere’de yaşamış ve teknoloji tarihinde iz bırakmayı başarmış olsa da tarih kitapları onu yazmamıştır.

Lord Byron döneminin ünlü şairi olan babası annesinden ayrılır ve annesi Ada’yı bilim ve matematiğe yönlendirir. Lovelace babasının yolundan gidip edebiyata ilgi duysa da asıl önemli çalışmalarını bilim alanında yapmıştır.

Ada lovelace

Günümüze yakın ilk bilgisayarın ortaya çıkışının tarihini 1940’lı yıllarda, İkinci Dünya Şavaşı’nı iki yıl kısaltan Alan Turing ile başladığı bilindiği için daha eskiye gitmek gerekli görülmüyordu. Ancak dünyanın ilk yazılımcısı denildiğinde aklımıza Turing değil Lovelace gelmeli.

Küçük yaşlarında bilime ilgi duyan Ada Lovelace 13 yaşındayken uçan bir makine tasarladı. Başta frenoloji, canlı manyetizması ve beynin düşüncelerinin nasıl işlediğini merak eden Lovelace bunları nasıl matematiksel bir modele dönüştürürüm, diyerek kendi kendine sorular sorup bu soruları cevaplandırdı. Charles Babbage ile tanışan Lovelace, 17 yaşında bir genç olarak en çalışkan dönemindeydi. Babbage ile tanışması onun hayatının önemli dönüm noktalarından birisidir. Babbage ile yaklaşık olarak 10 yıl çalışan Lovelace, makineler konusunda kayda değer çalışmalara imza attı.

Ada lovelace

Ada Lovelace’nin yaşadığı dönemi düşündüğümüzde aslında bilgisayar kavramı henüz dillendirilmemişti, ancak Lovelace’nın karmaşık makinelerin en önemli örnekleri arasında yer alan Analitik Motor için hazırladığı algoritma döneminin ilk yazılımcısı olduğunu kanıtlar nitelikte. Zaten uzun yıllar birlikte çalıştığı Charles Babbage 19. Yüzyılda hesap makinesini oluşturmuştu ve Ada Lovelace ile birlikte bu algoritmayı geliştirmeyi hedefliyorlardı. Yani Lovelace’nın Babbage tarafından geliştirilen Analitik Motor için hazırladığı algoritma, bir makine tarafından çalıştırılması amacıyla hazırlanmış ilk yazılım olarak kabul ediliyor.

Ada lovelace

Bilgisayarların ortaya çıkmasından 100 yıl önce bu tür bir cihazı geliştiren deha Ada Lovelace, Charles Babbage’yi de derinden etkilemiş olacak ki ona “sayıların büyücü kadını” lakabı takılmıştır. Ne yazık ki tarih kitapları Ada Lovelace’yi yazmadığı için, ölümünden uzun yıllar sonra tüm bilgiler gün ışığına çıktı. Ancak gerçek ortaya çıkınca teknoloji dünyasındaki en önemli ve saygıdeğer insanlar arasına girmiştir. Teknoloji ve bilim dünyasındaki kadınlara da ilham olmuştur.

Yıllar geçtikten sonra değeri anlaşılan Lovelace’yi teknoloji, bilim, matematik ve Mühendislik alanında yer alan kadınların çalışmalarının kutlandığı 14 Ekim gününün yanı sıra her yıl Aralık ayında düzenlenen ve başta Apple olmak üzere birçok teknoloji devinin desteğini alarak çocukları yazılım alanına yönlendirmeyi amaçlayan “Hour of Code” programı da ithaf edildi. Aynı şekilde ABD Savunma Bakanlığı için yaratılan bilgisayar diline de “ADA” adı verildi.

by www.ontrava.com

Share.

Leave A Reply